duminică, 6 mai 2012

Ho'oponopono



Ho’oponopono, este o straveche arta hawaiiana care ne invata cum sa ne rezolvam problemele.
Este un proces de iertare, de exprimare a regretului si transformare. 

Ho’oponopono ne spune ca nu este nimeni acolo in afara noastra, sunt doar gandurile noastre despre oameni si situatii si tot ceea ceea ce este in viata noastra suntem noi si gandurile noastre, noi si “programele” noastre.
Cine sunt eu? Aceasta este o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem in viata, dincolo de titlurile si rolurile cu care ne identificam. Daca te nasteai in Africa, America sau China cu siguranta Tu, te identificai cu valorile din cultura respectiva…atunci ma intreb, care este esenta ta?

In cartea “Cea mai usoara cale” - Mabel Katz, ne prezinta influentele ho’oponopono in viata ei, cum sa ne eliberam de tot ce ne tine in loc,  de asemenea sunt prezentate o serie de povestioare pline de invataminte.
Iata un citat din carte, care pe mine personal ma pus pe ganduri.
“Hai sa luam exemplul unui diapozitiv proiectat pe un perete sau pe un ecran. Stim foarte bine ca, desi vedem imaginea proiectata pe perete sau pe ecran, ea nu este acolo, ci in proiector. La fel se intampla si cu problemele noastre. Cand apar, sunt numai o proiectie a ceea ce se intampla in noi si nu in afara. In ciuda acestui fapt, ne petrecem vietile incercand sa schimbam ecranul. Problema nu este in afara.
Este foarte important sa ne amintim ca problemele, situatiile si oamenii nu exista in afara noastra asa cum ii percepem, ci ca perceptia noastra este o simpla reflectie a gandurilor noastre. Nici problemele nu sunt ceea ce credem noi. Niciodata nu stim ce se intampla, de fapt. Problemele sunt mereu oportunitati.” Mabel Katz

In ce consta ho’oponopono:
-       Asumarea responsabilitatii
-       Iertarea
-       Stergerea vechilor programe
-       Detasarea de rezultat
-       Practica zilnica

In Ho’oponopono se rostesc:
“ Imi pare rau, te rog sa ma ierti pentru ceea ce se petrece inauntrul meu, generand aceasta.”
“Multumesc. Multumesc. Multumesc.”
“Te iubesc. Te iubesc. Te iubesc.”

Concluzie:
Un medic din Statele Unite ale Americii, dr. Ira Byock, a lucrat foarte mult cu bolnavi in faza terminala si a descris experientele si concluziile sale in doua carti devenite best-seller-uri. Una dintre ele se numeste “The Four Things that Matter Most” si se refera la cele mai frecvente declaratii pe care bolnavii le fac celor apropiati pe patul de moarte.
Acestea sunt:
IARTA-MA !
TE IERT!
MULTUMESC !
TE IUBESC!
Dr. Ira Bylock considera ca nu trebuie sa ajungem pe patul de moarte pentru a folosi aceste declaratii care, in opinia sa, au un potential imens in a ne vindeca relatiile si in a ne transforma profund viata.
Mai multe informatii gasiti pe :
 http://www.hooponopono.ro/joe-vitale-despre-hooponopono/#more-96
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YrqG8PAVxBMhttp://www.hooponopono.ro/ce-este-hooponopono/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu