vineri, 27 aprilie 2012

Meditatia



"Toată lumea visează la fericire. Totuşi „nici o societate nu e în măsură să ne-o ofere, fiindcă noi înşine nu ştim în ce constă. Şi dacă din întâmplare putem ajunge Ia ea, o facem prin noi înşine." Thierry Maulnier



''Sa meditam asupra turnului nostru de control, creierul, acest transformator de inalta tensiune, tranzistorul cel mai complex din univerul cunoscut, pe langa care computerele cele mai sofisticate nu inseamna decat o nimica toata. Sau, in sfarsit, ar insemna o nimica toata numai daca am sti sa ne servim de el, ceea ce e inca departe de a fi cazul. Miliarde de neuroni de utilizat...O capodopera a creatiei.." Marc de Smedt
http://www.scribd.com/doc/21555288/Marc-de-Smedt-Tehnici-de-Meditatie-Si-Practici-a-Trezirii-Spirituale#outer_page_155

La ce ne ajuta meditatia?

Cercetarile au demonstrat ca meditatia poate contribui la starea de bine psihologica si fiziologica a unei persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca aduce creierul in starea alfa, adica nivelul subconstientului care promoveaza starea de vindecare.

In practica Reiki folosim cateva tipuri de meditatie specifice: meditatia cu Sinele Superior, meditatia Reiki, meditatia cu Soarele. Oricum in timpul tratamentului terapeutul trebuie sa fie lipsit de ganduri, trebuie sa aiba o stare perfecta pentru o terapie eficienta.

 Meditatie sau rugaciune? Emisiune cu Ovidiu Dragos Argeseanul

Prin rugaciune fiecare om se adreseaza divinitatii; prin citirea de rugaciuni,  ti se deschide calea catre Dumnezeu iar prin meditatie ne conectam cu Divinitatea. Rugaciunile sunt o poarta catre Dumnezeu, trebuie sa fie o dovada de iubire; ea presupune energie.
Rugaciunea practicata de calugarii care se retrag in singuratate este practicata din suflet. Fiind practicata pe respiratie (Doamne Isuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu pe inspir; Miluieste-ma pe mine pacatosul, pe expir)  produce un ciclu al respiratiei, care induce o stare alfa a creierului, si  o stare de meditatie. Calugarii prin rugaciune se elibereza de ganduri, tot ce inseamna ganduri lumesti, le devine foarte clar de unde vine un gand, daca este un gand de la Dumnezeu, de la Demon sau daca este gandul lui personal.
In amalgamul gandurilor tale nu poti sa auzi vocea Divina!

Tipuri de meditatie:

Toate tehnicile de meditatie pot fi grupate in 2 categorii de baza:
Meditatia inclinata spre concentrare
-          Ne focalizam atentia  asupra respiratiei, unei imagini sau sunet (mantra), cu scopul de a incetinii mintea si a permite o mai mare constientizare si claritate.
Meditatie bazata pe atentie
-          Potrivit Dr. Borysenco, “ implica  trezirea atentiei pentru a deveni constieni de parade in continua trecere de sentimente, imagini, ganduri, sunete, mirosuri si asa mai departe, fara a ne gandi defapt la ele.

Meditatia Vipassana
Vipassana este una dintre cele mai vechi tehnici de meditatie. Intr-o perioada in care era de mult timp uitata, ea a fost redescoperita, acum 25 de secole, de Gautama Buddha. Vipassana inseamna “privire interioara”, inseamna a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate, este “arta de a trai”. Este un proces de purificare personala prin observare interioara.
Acest tip de meditatie care se practica si la noi in tara, in Centrul de Meditatie Vipassana din Dumbrava de Sus, jud. Hunedoara http://www.meditatie.ro/meditatie.html.
Se pare ca cei care doresc sa o practice, merg 12 zile in acest centru unde se supun regulilor de acolo: respectarea programului impus; fara muzica, fara carti, fara telefon, abtinerea de la stimuli externi: cafea, tigari, bauturi alcoolice); sa te abtii de la orice activitate sexuala. Pe scurt, ordine si disciplina altfel nu ai ce cauta acolo.

Meditatia Transcendentala
Meditatia transcendentala a fost initiata de catre Maharishi Mahesh Yogi, un mistic important al secolului XX.
Efectele pe care le-au declarat participantii au fost de relaxare si vitalizare asupra corpului si spiritului. In practicarea ei, prima faza este initierea facuta prin sedinte teoretice de un magistru, urmate de o ceremonie in care initiatul isi primeste mantra. Dupa un anumit timp, fostul initiat devine, la randu-i, maestru, initiindu-i pe altii.
Multe personalitati din mass media practica de multi ani tehnica Meditatiei Transcendentale: Paul  McCartney si Ringo Starr, Clint Eastwood si Martin Scorsese, David Lynch care lucreaza neobosit prin fundatia pe care a creat-o pentru introducerea acestei metode perfect naturale de profunda relaxare in scoli, in toata lumea. Meditatia transcendental devine populara in Vest si datorita declaratiilor membrilor formatiilor Rolling Stones si Beatles fiind adeptii sai.

Meditatia Zen
Pentru japonezi este valabil proverbul: „cine stie ce este Zen, nu spune mai mult, iar cel care spune mai mult, nu stie ce este Zen”.
Zen este o scoala mahayanista care s-a dezvoltat la inceput in China (sec. VI-VII) ca urmare a intalnirii dintre budism si taoism.

Meditația Naturala
Nu are de-a face cu nici un obiect, gând sau stare, ci se rezumă la simpla observare a tot ceea ce există interior si exterior, se referă la cunoaștere, cu alte cuvinte este forma de a simți natural viața. Această meditație este prezentă la toate tipologiile de oameni, ea incepe prin observarea simplă a respirației. Respiri deci exiști, iar dacă poți să fii conștient de acest fenomen exiști tot timpul vieții tale si astfel se scapă încet de prostie, ignoranță, aroganță, agresivitate, dispreț (și alte lucruri care te fac să suferi) și nu rămâne decât pace, armonie, iubire, ințelegere, acceptarea realității care este uneori dură și astfel mergi inainte echilibrat, fără a te mai atinge factorii stresanți. Cu alte cuvinte, stresul distructiv îl transformi în bunătate rațională.


Pentru mai multe informatii despre tehnici de meditatie:



Sursa articol: internet 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu