duminică, 29 iulie 2012

Casa de oaspeţi


"Această fiinţă umană este o casă de oaspeţi:
În fiecare dimineaţă, un nou venit.
O bucurie, o întristare, o josnicie,
O priză de conştiinţă trecătoare, toate apar
Precum un oaspete neaşteptat.
Întâmpină-i şi bucură-i pe toţi!
Chiar dacă sunt un grup de regrete,
Ce-ţi zguduie violent casa golită de mobilă.
Totuşi, tratează onorabil fiecare oaspete.
El te poate conduce spre o nouă încântare.
Gândul întunecat, ruşinea, răutatea,
Întâmpină-le la uşă râzând,
Şi invită-l inauntru.
Fii recunoscător oricărui oaspete ce vine,
Căci fiecare a fost trimis
Ca un ghid de dincolo." Rumi

Rumi, denumit „prințul poeților sufi”, a fost un mistic care a amalgamat în sine gânditorul și artistul. În întreaga lui creație el a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuși. Pe numele lui adevarat Jalal ad-Din Muhammad Rumi a fost unul din cei mai cunoscuti mistici persani si islamici intemeietor al ordinului dervisilor mevleviti.
În secolul al XIII-lea, poetul persan Rumi a înfiinţat un ordin religios - apropiat de sufism -, în care dansul mistic, ce presupune o năucitoare rotire, simbolizează de fapt drumul pe care pornesc oamenii către perfecţiune, către adevăr.
Conform ritualului, mevlevii poartă haine foarte largi la poale, de culoare albă, iar capul le este acoperit cu o căciulă din păr de cămilă. În timpul dansului, mâinile sunt ţinute lateral, astfel încât cea dreaptă să se îndrepte spre Dumnezeu, iar cea stângă (către care privirea este pironită) să fie orientată spre pământ. În ritmul tobelor, mevlevii se apropie astfel, simbolic, din ce în ce mai mult de Dumnezeu. Astăzi, dansul lor a devenit lumesc, turiştii putându-l admira în spectacolele organizate în restaurante sau hoteluri, sau sunt parte integrantă a unui muzeu al dervişilor.
Am trait bucuria de a privi acest dans in excursia din Dubai, este fermecator. In timp ce scriam aricolul mi-am adus aminte ca am vazut si pozat dansatorul mistic dar nu stiam mare lucru despre el. Daca aveti ocazia sa-l urmariti va recomand cu drag.

Ordinul dervişilor rotitori este faimos nu numai datorită dansului, dar şi a modalităţii aparte prin care obişnuiau să-şi prepare bucatele. Ele erau încărcate cu o mare putere spirituală ce putea purifica sufletul, şi nu întâmplător mevlevii şopteau rugăciuni în timp ce preparau mâncărurile. 

Pentru mai multe poezii gasiti linkul de mai jos:
http://autori.citatepedia.ro/de.php?p=3&a=Rumi


Sursa articol: wikipedia, jurnalul.ro

Un comentariu: